Har du koll på the ”Dirty Dozen” och the ”Clean Fifteen”? listan som rankar förekomsten av rester från bekämpningsmedel i frukter och grönsaker.
Listan uppdateras varje år och nedan ser du 2019 års lista över de frukter och grönsaker som är ”säkra” att äta och de som innehåller höga halter av bekämpningsmedel.

Det som kan vara intressant att veta är att grödorna testas innan de ska konsumeras, dvs efter att de har tvättats noggrant och även skalats, i de fall där det är aktuellt. Trots detta är förekomsten av bekämpningsmedel hög i flera av produkterna.

Tyvärr används stora mängder giftiga ämnen i jordbruket, dels för att driva upp grödorna snabbare och dels för att minska angreppen från skadedjur. Detta är ämnen som potentiellt kan skada vår hälsa, och speciellt våra barns hälsa eftersom barns små kroppar har mindre förutsättningar att ta hand om och utsöndra gifter.

Listan är ett redskap för dig som vill minimera gifter i din mat och hjälper dig göra de bästa valen för din hälsa.

 

The Clean Fifteen:
Denna listan innehåller grödor med låga mängder av bekämpningsmedelsrester, och kan vara ok att äta även om de inte är ekologiskt odlade.
1. Avokado
2. Majs
3. Ananas
4. Frusna gröna ärtor
5. Lök
6. Papaya
7. Aubergine
8. Sparris
9. Kiwi
10. Kål
11. Blomkål
12. Melon Cantaloupe
13. Broccoli
14. Champinjoner
15. Honungsmelon

The Dirty Dozen:
Denna listan innehåller grödor med höga mängder av bekämpningsmedelsrester. Dessa bör du undvika om du inte har möjlighet att köpa ekologiskt odlade.
1. Jordgubbar
2. Spenat
3. Grönkål
4. Nektariner
5. Äpplen
6. Vindruvor
7. Persikor
8. Körsbär
9. Päron
10. Tomater
11. Selleri
12. Potatis

Om du inte har möjlighet att välja ekologiskt på allt du handlar så tänk på att i alla fall välja ekologiskt när det gäller ”the dirty dozen”. I annat fall bör du avstå från dessa livsmedel.

Listan presenteras varje år sedan 2004 av EWG och baseras på mer än 40 900 olika prover testade av U.S. Department of Agriculture och the Food and Drug Administration i USA.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Okategoriserade

Godaste hummusen

Vi har köpt ny tahini och jag tror det var den som gjorde hela skillnaden idag när jag gjorde hummus. Jag tycker hummus är perfekt när man vill ha ett mejerifritt tillbehör. Det passar lika Läs mer

Frukost

Keto pannkakor

Vad passar bättre än pannkakor till helgfrukosten? Dessa är dessutom keto, glutenfria & mejerifria. Jättelätta att laga med bara några få ingredienser. Det enda du behöver är lite tålamod, för smeten ska svälla i ca Läs mer

Fasta

Fasta och hälsoeffekter

Att rätt kost kan läka kroppen, det vet vi, men forskning visar att även brist på kost kan läka. Fasta är ett intressant verktyg när det gäller att jobba med vår hälsa och de medicinska Läs mer