Klimakteriet 3 – Stress & hormonell hälsa

Stress påverkar dina hormoner

Hormoner styr i din kropp

Hormoner är budbärare. De styr i stort sett allt i din kropp, tex hjärtfrekvens, ämnesomsättning, aptit, humör, sexuell funktion, reproduktion, tillväxt och utveckling, sömn samt hur du hanterar stress.
Exempel på hormoner är melatonin (sömnhormon), tyroxin och TSH (har att göra med sköldkörteln), insulin (reglerar blodsocker), östrogen, progesteron och testosteron (könshormoner) samt adrenalin och kortisol (stresshormoner).

Stress driver ofta på andra obalanser

Stress är något din kropp är anpassad att klara av. Men stress är också ofta navet som driver på obalanser i flera andra av kroppens system. När du är stressad påverkar det i stort sett allt i din kropp; dina binjurar, signalsubstanser, sköldkörteln, din matsmältning, din mage/tarm, inflammatorisk respons mm.

Varför är det så?

Jo, i din inre biologi är stressen alltid överordnat allt annat i din kropp. Din kropp tror ju att du fortfarande lever kvar på stenåldern, därför reagerar alla dina system därefter. Det viktigaste för din – och artens – överlevnad är ju att undkomma faran, ” att springa ifrån tigern”. (läs mer i Del 2)

Vad händer i din kropp när du stressar?

För att du ska kunna undkomma faran hjälper kroppen dig genom att påverka många system i din kropp. Du behöver vara snabb och ha energi att springa, och du behöver vara pigg, vaken och stark. För kroppens del handlar ju detta inte bara om din, utan om vår överlevnad som art.

Detta händer i din kropp när du är stressad:

  • Nivån av dina stresshormoner höjs, som adrenalin och kortisol.
  • Detta leder till att ditt blodsocker höjs. Dvs kroppen hjälper dig att producera snabb energi så att dina arbetande muskler får energi att springa ifrån tigern.
  • När du får en höjning av blodsockret får du också en insulinutsöndring (kroppen måste ju ta hand om det ökade blodsockret).
  • Dvs stressen leder till att du får ett svängande och obalanserat blodsocker. Detta i sin tur skapar ännu mer stress för kroppen.
  • Dessutom är insulin ett fettinlagrande hormon. Det är därför stress ofta kan sätta sig som bukfetma, det skadliga fettet runt de inre organen.
  • Detta i sin tur kan leda till obalans i dina hormoner. Östrogen tex bildas till viss del i fettvävnad. Bukfetma kan därför bidra till hormonell obalans – detta gäller både män och kvinnor.
  • Matsmältningen nedprioriteras. När du är stressad så är prio för din kropp att komma undan faran, inte att ta emot näring. Matsmältningen fungerar i det parasympatiska läget. ( Därför är det inte smart att äta när du är stressad – du kan ändå inte tillgodogöra dig näringen i maten på bästa sätt).
  • Du blir sötsugen. Sött innebär snabb energi för kroppen, och det är ju det kroppen behöver just nu. Detta sötsug handlar alltså om kemi i din kropp och kan vara väldigt svårt att stå emot.
  • Sömnen påverkas och du får svårt att sova. Du måste ju vara alert och kunna fokusera på faran, du ska definitivt inte sova. Alltså ökar nivån av dina vakenhetshormoner.
  • Dina könshormoner påverkas. Här gäller det i första hand för kroppen att komma undan faran, det är inte läge att göra barn. Dvs stressen kan också rubba balansen i dina könshormoner. (Vid stress kan tex ägglossningen nedprioriteras, och vi kan få svårare att bli gravid).

Som du ser så händer det massor i kroppen när du stressar. Många av dina system och funktioner i kroppen blir påverkade eller nedprioriteras helt.
Med detta som bakgrund är det inte svårt att förstå att även hormonella obalanser faktiskt ofta kan bero på stress.

I nästa avsnitt kikar vi mer på hur dina könshormoner hänger ihop med både sköldkörteln och binjurarna.

Här hittar du Del 1 & Del 2

/Ulrika

PS. Du kan alltid kontakta mig t.ex om du vill ha privat rådgivning.
HÄR hittar du mig.

Maten som medicin.

Fyll i din e-post så mailar jag din minikurs.

Då och då får du nyheter, inspiration och erbjudanden från mig.

This will close in 0 seconds