Klimakteriet 4 – dina hormonella system samverkar

Hormonell balans

Binjurarna, Sköldkörteln och Äggstockarna är tre hormonella system i din kropp. Alla dessa system hänger ihop och samverkar. En rubbning i ett av dessa system kommer alltså även påverka de andra.

Binjurarna & hormonell balans

Binjurarna ansvarar för stressresponsen i din kropp. Dvs de bildar dina stresshormoner. Binjurarna hjälper också till att bilda DHEA, ett förstadie till dina könshormoner. Dessutom bildar de även en viss mängd könshormoner.

Som du ser har dina binjurar en väldigt viktig uppgift i din kropp.

När du närmar dig förklimakteriet och klimakteriet producerar dina äggstockar inte längre lika mycket hormon. I det här skedet tar binjurarna till viss del över. Din kropp förlitar sig alltså på dem för att fortsätta producera en liten mängd hormoner.
(Du har även andra backup system i kroppen. Tex fettväven, som också bildar en liten mängd östrogen. Detta är en av anledningarna till att många kvinnor går upp i vikt runt klimakteriet. Kroppen försöker helt enkelt kompensera för sjunkande östrogennivåer.)

Om du har mycket stress och dina binjurar är upptagna med att producera kortisol, kan du förstå att det då blir svårt att vara i hormonell balans. Det primära för din kropp är ju att fly – dvs dina inre system är inriktade på överlevnad. Att producera könshormoner kommer då i andra hand. (Läs mer i Del 2).

Därför kan stress eller när du varit utsatt för långvarig stress bidra till obalans i förklimakteriet och klimakteriet. När du egentligen skulle behöva binjurarnas hjälp att producera mer östrogen så är de redan upptagna med att producera kortisol. ( Läs mer om vad som händer i din kropp när du är stressad i Del 3)

Sköldkörteln & hormonell balans

Sköldkörteln är ett litet fjärilsformat organ på framsidan av halsen som är så viktigt för din hälsa. Huvuduppgiften för sköldkörteln är att sköta din ämnesomsättning samt att reglera din kroppstemperatur, men har du problem med sköldkörteln kan det påverka många olika funktioner i din kropp.
Och sköldkörteln är väldigt känslig för hormonella förändringar.

Stress och sköldkörteln

När du har höga nivåer av stresshormoner orsakar detta låga nivåer av sköldkörtelhormon. Ju mer stress du har ju mindre effektiv blir din sköldkörtel alltså. Brist på sköldkörtelhormon är något som kan leda till underfunktion i sköldkörteln – hypotyreos.

När inte sköldkörteln kan göra sitt arbete belastar det dina binjurar och du får ytterligare stress i kroppen, och det blir en ond cirkel. (Det är inte bara stress som påverkar sköldkörteln. Även andra obalanser, som tex obalanser i mage/tarm kan påverka.)

Obalans i ett system ger obalans i alla system

Som du ser när ett av dina hormonella system hamnar i obalans så påverkar det även de andra systemen. Helt plötsligt har du obalanser i tre hormonella system. Och stressen är ofta orsaken. Med det livet vi lever idag är det svårt att undgå stressen, men för att stötta din hormonella hälsa är det viktigt att du prioriterar tid för återhämtning och vila.

Din kropp vill hjälpa dig

Din kropp är en helhet, allt hänger ihop, och vi behöver adressera helheten för att komma tillrätta med vårt mående. Din kropp är inte statisk utan den kan förändras över tid. För att du mår så här just nu betyder det inte att det behöver vara så här för alltid. Din kropp vill vara i balans, och den kommer hjälpa dig om du ger den de rätta förutsättningarna. Det finns mycket du själv kan göra för att stötta ditt mående med hjälp av din livsstil.

I nästa avsnitt kikar vi mer på hur du kan stötta din hormonella hälsa genom kosten.

/Ulrika

PS. Du kan alltid kontakta mig t.ex om du vill ha privat rådgivning.

HÄR hittar du mig

Maten som medicin.

Fyll i din e-post så mailar jag din minikurs.

Då och då får du nyheter, inspiration och erbjudanden från mig.

This will close in 0 seconds