Klimakteriet 5 – kost för hormonell balans

I förra avsnittet pratade vi om hur viktig stresshantering är för din hormonella hälsa.
Men stress handlar faktiskt inte bara om yttre faktorer. Något vi kanske inte tänker lika mycket på är att mycket av stressen också kommer inifrån.
Till exempel så innebär ett obalanserat och svängande blodsocker en stress på din kropp. Brist på viktiga näringsämnen och en mage/tarmhälsa i obalans innebär också ökad inre stress för din kropp.

Blodsockerbalans – grunden för din hormonella hälsa

Visste du att ett jämnt och fint blodsocker lägger grunden för din hormonella hälsa?
Så sent som på mitten av 1800-talet var socker en lyxvara som vi knappt använde alls. Idag äter vi ca 50kg socker per person och år! Detta är inget våra kroppar anpassats till och innebär faktiskt stora påfrestningar för kroppen. Evolutionärt sett har vi ju ätit det som vi kunnat få tag på i naturen, och i naturen finns inga snabba kolhydrater (undantaget frukt som kommer med fiber, och honung som vi endast haft begränsad tillgång till).
Dvs eftersom det inte finns några snabba kolhydrater i naturen, är din kropp evolutionärt sett inte anpassad till att hantera snabba blodsockersvängningar. Snabba och kraftiga blodsockersvängningar skapar stress för din kropp.

Blodsockerbalans för mindre värmevallningar

Förutom att skapa en inre stress, konkurrerar faktiskt upptaget av socker i kroppen med receptorerna för östrogen. Dvs äter du en kost med mycket snabba kolhydrater, kommer detta ytterligare förstärka effekterna av lågt östrogen. Till exempel kan du då få mer besvär med vallningar.

Du kan alltså stötta din hormonella balans och mående genom att skippa socker och snabba kolhydrater och istället äta kolhydrater som påverkar ditt blodsocker långsamt och lite. Till exempel fiberrika grönsaker, baljväxter, rotfrukter, bär, vildris, svartris etc.

Fett för dina hormoner

Fett är ett superviktigt näringsämne för kroppen – inte minst för din hormonella hälsa. Dina könshormoner bildas faktiskt från fett. Dessutom är varenda cellmembran i din kropp uppbyggt av fett.

Generellt får vi idag i oss för lite av de goda fetterna, fetter som är inflammationsdämpande, och för mycket av de fetter som är inflammationsdrivande. Fetter som kan bidra till att öka inflammatoriska processer i din kropp är tex växtoljor, margariner och härdade fetter.
Fokusera istället på att få i dig bra fetter till varje måltid. Exempel på bra fetter är avokado, kallpressad ekologisk olivolja, äkta smör och feta fiskar som sardiner, ansjovis och makrill.

Brist på bra fetter kan faktiskt leda till att du får ett ökat sug efter viss sorts mat. Generellt sett kan man säga att fett och protein hjälper till att minska sötsug, medan kolhydrater ofta triggar och ökar sug.

Näringsbrister påverkar din hormonella balans

Ibland behöver vi påminna oss varför vi äter. Du äter ju för att din kropp ska få alla de näringsämnen den behöver för att hålla igång alla tusentals processer som är igång varje sekund i din kropp.
Tyvärr är kosten många av oss äter idag ganska näringsfattig, och det är vanligt med näringsbrister. Förutom att maten vi äter idag ofta innehåller mycket socker, tillsatser och snabba kolhydrater, baserar vi gärna vår kost på de minst näringsrika livsmedlen som pasta, bröd och mejeriprodukter.
Detta i sig är en näringsfattig kost, men det är också en kost som påverkar och försämrar upptaget av många viktiga näringsämnen i din kropp, tex upptaget av mineraler.
Mineraler som magnesium, zink och järn är viktiga bland annat för att din sköldkörtel ska fungera optimalt. Fungerar inte sköldkörteln som den ska kan detta också påverka balansen i dina könshormoner.
Dessutom innehåller spannmål (utom havre) gluten som många är känsliga för, och som påverkar din tarm negativt.

Stötta din tarmflora för hormonell balans

Visste du att tarmfloran styr mycket av din hälsa? Bland annat påverkar dessa små mikroorganismer i din tarm din ämnesomsättning, din hud, din sömn och den styr stora delar av ditt immunförsvar.
En nedsatt tarmflora gör också att du får sämre tillgång på aktivt sköldkörtelhormon, eftersom en del av dina sköldkörtelhormoner omvandlas till aktiva hormoner med hjälp av goda tarmbakterier.
Dessutom är tarmfloran med och tillverkar de flesta av dina signalsubstanser – alltså ämnen som är helt avgörande för ditt mentala mående.

Stötta din tarmflora genom att äta mycket fiberrika grönsaker. Lägg gärna till syrade livsmedel och kanske lite probiotika.

Stötta hormonell hälsa naturligt

Som du ser finns det mycket du själv kan göra för att stötta din hormonella hälsa och mående genom den mat du äter. När du äter en näringsrik kost som håller ditt blodsocker stabilt och samtidigt stöttar din tarmflora, skapar du de bästa förutsättningarna för att stötta din hormonella hälsa och må bra på alla plan.

/Ulrika

PS. Du kan alltid kontakta mig t.ex om du vill ha privat rådgivning.

HÄR hittar du mig

Maten som medicin.

Fyll i din e-post så mailar jag din minikurs.

Då och då får du nyheter, inspiration och erbjudanden från mig.

This will close in 0 seconds