Klimakteriet 6 – Sömn, serotonin & hormonell balans

Sömn och hormoner

I förra avsnittet pratade vi om vilken viktig roll tarmfloran har för din hälsa. Det är ju bland annat här som stora delar av dina signalsubstanser bildas.

Serotonin & östrogen

Signalsubstanser är ämnen som är helt avgörande för ditt mentala mående. Serotonin är en signalsubstans som ger dig en känsla av välbefinnande och glädje. När du har normala serotoninnivåer känner du dig glad, harmonisk och lugn. Du har bra tankar om dig själv, du känner dig trygg – och du sover bra!
Östrogen är enormt viktigt för att upprätthålla hälsosamma serotoninnivåer. När ditt östrogen sjunker i förklimakteriet och klimakteriet, sjunker också dina serotoninnivåer.
När serotoninet är lågt kan du känna dig lättretad, orolig och till och med arg. Du kan känna dig uppvarvad, ha huvudvärk och sova dåligt.

Lågt serotonin bidrar till ökat sötsug

Förutom att låga serotoninnivåer påverkar ditt mående negativt, bidrar låga serotoninnivåer också till ett ökat sug efter kolhydrater och sött. Men mer sött och snabba kolhydrater är faktiskt det sista din kropp behöver just nu. Visste du att din kropp faktiskt blir sämre på att omsätta kolhydrater i klimakteriet? Dessutom har du ett ökat behov av protein.
Så se till att fokusera på kolhydrater som påverkar ditt blodsocker lite och långsamt, samt att äta protein av bra kvalitet till varje måltid. Detta skapar mättnad och minskar sug, samtidigt som det stöttar ditt hormonella mående.

Har du problem med sömnen?

Det är väldigt vanligt att man sover sämre i förklimakteriet och klimakteriet, och just sömnstörningar är en av de vanligaste symtomen som kvinnor jag träffar nämner.

Serotonin är en föregångare till melatonin – ditt viktigaste sömnhormon – och hela 90% av ditt serotonin tillverkas i tarmen. Det vill säga din sömn och hur du sover hänger alltså ihop med dina östrogennivåer, men också med din mage/tarmhälsa.
Genom att ha en frisk och stark tarmflora stöttar du din hormonella hälsa och din hälsa över lag, men också din sömn.

Stötta serotonin naturligt

Du kan alltså själv stötta dina serotoninnivåer genom att se till att jobba med din mage/tarmhälsa. Andra saker du själv kan göra för att stötta dina serotoninnivåer är att komma ut i dagsljus varje dag, helst på förmiddagen, att äta protein till varje måltid samt att jobba med stresshantering. När du är stressad använder kroppen snabbt upp serotoninet, och ju mindre serotonin du har ju mer påverkad kommer du bli av hormonella förändringar.

Hormonell balans

Som du ser finns det massor med olika saker som påverkar din hälsa och dina hormoner, och det finns såklart fler saker än vad jag har tagit upp hittills i denna serien. Vi är individer med olika erfarenheter i bagaget och med kroppar som reagerar olika. Men det finns saker som vi alla kan göra för att stötta vår hormonella hälsa och hela vårt mående.

Vårt hormonella system fungerar allra bäst när vi känner oss lugna, trygga, sover bra och får oss all näring som våra kroppar behöver för att kunna tillverka hormoner. ( Här spelar ju tex fetter av bra kvalitet en viktig roll, läs mer i del 5)
Det kan kanske låta tråkigt och banalt men det börjar alltid med livsstilen.  När du ger kroppen rätt förutsättningar kommer kroppen hjälpa dig till balans.

I nästa inlägg kommer jag sammanfatta de viktigaste sakerna du kan göra för att själv stötta och hjälpa till att balansera dina hormoner på naturlig väg.

/Ulrika

PS. Du kan alltid kontakta mig t.ex om du vill ha privat rådgivning.

HÄR hittar du mig

Maten som medicin.

Fyll i din e-post så mailar jag din minikurs.

Då och då får du nyheter, inspiration och erbjudanden från mig.

This will close in 0 seconds