24-timmars fasta

Fasta

Jag brukar implementera olika former av fasta. Idag kör jag 24 timmar vilket innebär att jag under 24 timmar endast dricker vatten, grönt te och lite svart kaffe. Att fasta 24 timmar är ett enkelt sätt att fasta på tycker jag, man vet ju att man har middagen på kvällen att se fram emot.
Under helgerna har jag ätit lite annorlunda än vad jag brukar göra och jag ville därför kickstarta tillbaks in i mina vanliga rutiner igen med en fasta.

Hur gör man en 24 timmars fasta?

Under en 24 timmars fasta dricker du endast vatten och te. Även lite kaffe av bra kvalitet går bra. Det viktigaste är att du dricker det svart, dvs utan mjölk och så klart utan sötning. Du vill inte ha i dig kalorier när du fastar.
Jag brukar börja fastan efter middagen på kvällen och fastar sen resterande del av kvällen och hela nästa dag. Jag bryter fastan med middag på kvällen dagen efter.

Eftersom man sover bort vissa timmar av fastan och att man vet att man har middagen på kvällen att se fram emot tycker jag det går hyfsat enkelt att fasta på detta sättet. Såklart är jag hungrig, men det värsta för mig brukar annars vara att jag blir kall när jag fastar. Då gäller det att dricka varmt och att ha varma kläder till hands.

24 timmars fasta kan du implementera varje vecka, någon gång i månaden eller några gånger om året beroende på vad som passar dig och din kropp.

Andra typer av fasta – 16:8

Det finns också andra typer av fasta du kan testa. Ett upplägg som de flesta brukar tycka är ganska enkelt är 16:8. Detta innebär att du fastar 16 timmar av dygnet och äter dina måltider under 8 timmar.
Vill du testa detta kan du tex testa att sluta äta kl. 18 efter middagen på kvällen. Sedan skjuter du på din frukost dagen efter till kl.10.
Ett annat alternativ kan vara att du slutar äta kl. 20, skippar frukosten helt och bryter fastan med lunch kl. 12. Testa dig fram till vad som passar dig.

Andra typer av fasta – FMD

FMD ( Fasting Mimicking Diet) eller fastehärmande kost är en typ av fasta som jag brukar köra några gånger av året och mår oftast väldigt bra av.
Fastehärmande kost innebär en simulerad fasta. Dvs du äter tre gånger om dagen enligt en speciell sammansättning av näringsämnen och med lågt energiinnehåll. Du äter så lite så din kropp tror att den fastar.

När man gör denna typen av fasta brukar man göra det i fem dagar. Jag tycker det är hyfsat enkelt att fasta på detta sättet, även om jag såklart är hungrig vet jag ju att jag snart får äta igen.

Det finns en hel del forskning på fastehärmande kost och man har sett många positiva effekter på kroppen. Läs mer om Fastehärmande kost HÄR

Varför fasta?

Att vara utan mat är något många tycker känns utmanande, men genom evolutionen har fasta varit ett naturligt inslag i vår vardag. Vi har inte alltid haft en ständig tillgång på mat. Din kropp är alltså anpassad till olika former av fasta, och kortvarig kalorirestriktion kan faktiskt ha en uppbyggande effekt på kroppen. Läs mer HÄR

En annan sak som händer när du fastar är ju att du sänker ditt energiintag. Fasta kan alltså vara ett redskap för den som önskar gå ner i vikt.

Att låta kroppen vila från mat under en del av dygnet kan också ha positiva effekter på dina hormoner. Mer om detta i annat avsnitt.

För vem passar fasta?

Att ha 12 timmar mellan måltiderna på natten passar de flesta personer som är friska i grunden, men längre fastor rekommenderas inte till alla och det finns vissa personer som inte bör fasta.
Lider du till exempel av utmattning, hög stress eller har en ätstörning i bagaget bör du undvika fasta.
Konsultera alltid din läkare om du känner dig osäker.

Om du vill du testa att fasta

Oavsett om du vill testa att fasta eller inte så rekommenderar jag dig att i vart fall se till att du låter det gå minst 12 timmar mellan dina måltider på natten, gärna upp mot 14 timmar. Det viktigaste är att ge din kropp en chans till vila från matsmältningen. Tänk också på att försöka att inte äta inom 3 timmar innan du ska gå och lägga dig.

Vill du testa att fasta kommer du uppleva att det går lättare om du har en lågkolhydratkost i grunden och inte är så styrd av tillgången på kolhydrater.
Börja med att gå mer mot en lågkolhydratkost, om du inte redan äter så. Testa sedan kortare fastor. Börja med 12 timmar över natten och utöka sedan så att du till slut kör 16:8 några dagar i veckan.

Lycka till!

/Ulrika

Maten som medicin.

Fyll i din e-post så mailar jag din minikurs.

Då och då får du nyheter, inspiration och erbjudanden från mig.

This will close in 0 seconds